photography
E
l
e
n
a
P
l
a
n
i
n
c
i
c
DREAMSTIME
FOTOLIA
SHUTTERSTOCK
CANSTOCKPHOTO
DEPOSITPHOTOS
123RF

BIGSTOCHPHOTO

Fotolia
Stock Photos, Royalty Free Stock Photography, Photo Search
Royalty Free Images
View My Portfolio
Copyright © 2011 fotkaj.ba
web by Elena Planincic
Contact: info@fotkaj.ba
Ako zelite poceti potrebno je sljedece:

-  Da bi ste se registrovali, kliknite na nazive agencija, ili na banere sa strane.
- Trebate nabaviti fotografsku opremu i nesto sotware-a
- Registrujte posebnu e-mail adresu (preporucujem
yahoo)
- Morate imati vazeci pasos i otvoren racun u banci (vise info na transfer novca)
- Prvo se prijavite na agencije koje ne zahtjevaju ispite, npr Fotolia i Dreamstime (za vise info kliknite na agencije ili kliknite na banere i odmah se registrujte)
- Pazite pri uploadu fotografija da ne oznacite kvakicu exclusive, jer time prodajete ekskluzivna prava na fotografiju i smijete je prodavati samo na toj agenciji, inace mozete biti izbaceni sa svih agencija.

Fotolia - ovo je jedna od najjacih agencija u svijetu. Brzo odoboravanje/neodobrvanje fotografija(ilustracija..). Mozete staviti slika koliko zelite. Nisu previse rigorozni kada je u pitanju odobravanje fotografija. Peporucujem da pocnete sa ovom agencijom zbog manjih kriterija i zbog toga sto se ne mora polagati prijemni ispit, nego mozete odmah uploadovat.

Dreamstime - takodjer agencija sa manjim kriterijima, ali izuzetno popularna. Takodjer se ne mora polagati prijemni ispit, jedino odobravanje slika traje duze nego na Fotolii.

Bigstockphoto - vrlo slabi kriteriji za slike. odobrit ce vam i losije fotke.

Depositphotos - mlada ali vrlo perspektivna agencija. Odobravanje fotki je vrlo brzo i nemaju prevelike kriterije.

Istockphoto - najrigoroznija agencija kod polaganja prijemnog ispita, ali prodaja im je izuzetno dobra. Za polaganje se salju tri fotografije ili tri ilustracije. Kod njih je broj upload- sedmicno ogranicen.

Shutterstock - da bi vas primili u svoju agenciju morate polsati svojih 10 najboljih fotki (moze i kombinovano sa ilustracijama ili samo ilustracije). Ako njih 7 prodje, mozete nastaviti sa upload-om. Ako ne prodjete mjesec dana morate cekati za novi upload. Dosta guraju pocetnike, pa se kod njih uvijek moze dobro zaraditi.

123rf - agenija sa slabijim kriterijima, ali vrlo interesantna.

Canstockphoto - takodje dobra agencija sa nizim kriterijima i solidnom prodajom. Morate za prvi test poslati tri probne slike.

-  Vecina agencija ce prihvatiti CIPS-ovu licnu kartu kao validni dokument, ali jace agencije uglavnom zahtijevaju da im skenirate vazeci pasos.

- Sistem naplate je uglavnom isti za sve sajtove: preko cekova, Paypal-a i Moneybookers-a. Moneybookers je najpogodniji za transfer novca sa agencija na vas racun u banci za BiH (vise info na transfer novca).

-  Kolko se moze mjesecno zaraditi, zavisi od kolicine slika i ucestalosti upload-a. Jedna prosjecna slika moze vam donijeti zaradu od 1$ mjesecno, sto znaci 1000 prosjecnih slika 1000$ mjesecno.  Za manj-vise stabilniju zaradu morate upload-ovati barem 200 slika. Neke agencije prvu prodaju ostvare tek nakon nekoliko sedmica, dok npr. shutterstock prodaje fotke vec nakon 1-2 dana.

-  Ako vam ne prihvate neku sliku na jednoj od agencija, posaljite je na drugu. Kriteriji su razliciti, kao i sama prodaja.

-  I zapamtite: upornost se u svakom poslu isplati ;)

Ako imate pitanja ili bilo kakvih nejasnoca slobodno me kontaktirajte na mail: info@fotkaj.ba
View My Portfolio