Agencije

Ako zelite poceti potrebno je sljedece:

–  Da bi ste se registrovali, kliknite na nazive agencija dole u tekstu ili na dnu stranice.
– Trebate nabaviti fotografsku opremu i nesto sotware-a
– Registrujte posebnu e-mail adresu
– Morate imati vazeci pasos i otvoren racun u banci (vise info na transfer novca)
– Prvo se prijavite na agencije koje ne zahtjevaju ispite, npr Adobe i Dreamstime (za vise info kliknite na agencije ili kliknite na banere i odmah se registrujte)
– Pazite pri uploadu fotografija da ne oznacite kvakicu exclusive, jer time prodajete ekskluzivna prava na fotografiju i smijete je prodavati samo na toj agenciji, inace mozete biti izbaceni sa svih agencija.

Adobe – ovo je jedna od najjacih agencija u svijetu. Brzo odoboravanje/neodobravanje fotografija(ilustracija..). Mozete staviti slika koliko zelite. Nisu previse rigorozni kada je u pitanju odobravanje fotografija. Peporucujem da pocnete sa ovom agencijom zbog manjih kriterija i zbog toga sto se ne mora polagati prijemni ispit, nego mozete odmah uploadovat.

Dreamstime – takodjer agencija sa manjim kriterijima, ali izuzetno popularna. Takodjer se ne mora polagati prijemni ispit, jedino odobravanje slika traje duze nego na Fotolii.

Bigstockphoto – vrlo slabi kriteriji za slike. odobrit ce vam i losije fotke.

Depositphotos – mlada ali vrlo perspektivna agencija. Odobravanje fotki je vrlo brzo i nemaju prevelike kriterije.

Getty Images – najrigoroznija agencija kod polaganja prijemnog ispita, ali prodaja im je izuzetno dobra. Za polaganje se salju tri fotografije ili tri ilustracije. Kod njih je broj upload- sedmicno ogranicen.

Shutterstock – da bi vas primili u svoju agenciju morate polsati svojih 10 najboljih fotki (moze i kombinovano sa ilustracijama ili samo ilustracije). Ako njih 7 prodje, mozete nastaviti sa upload-om. Ako ne prodjete mjesec dana morate cekati za novi upload. Dosta guraju pocetnike, pa se kod njih uvijek moze dobro zaraditi.

123rf – agenija sa slabijim kriterijima, ali vrlo interesantna.

Canstockphoto – takodje dobra agencija sa nizim kriterijima i solidnom prodajom. Morate za prvi test poslati tri probne slike.

–  Vecina agencija ce prihvatiti CIPS-ovu licnu kartu kao validni dokument, ali jace agencije uglavnom zahtijevaju da im skenirate vazeci pasos.

– Sistem naplate je uglavnom isti za sve sajtove: preko cekova, PayPal-a, Payoneera iΒ Skrill-a.Β PayoneerΒ je najpogodniji za transfer novca sa agencija na vasu karticu (vise info naΒ transfer novca).

–  Kolko se moze mjesecno zaraditi, zavisi od kolicine slika i ucestalosti upload-a. Jedna prosjecna slika moze vam donijeti zaradu od 1$ mjesecno, sto znaci 1000 prosjecnih slika 1000$ mjesecno.  Za manj-vise stabilniju zaradu morate upload-ovati barem 200 slika. Neke agencije prvu prodaju ostvare tek nakon nekoliko sedmica, dok npr. shutterstock prodaje fotke vec nakon 1-2 dana.

–  Ako vam ne prihvate neku sliku na jednoj od agencija, posaljite je na drugu. Kriteriji su razliciti, kao i sama prodaja.

–  I zapamtite: upornost se u svakom poslu isplati πŸ˜‰

Ako imate pitanja ili bilo kakvih nejasnoca slobodno me kontaktirajte na mail: info@fotkaj.ba